İçeriğe geç

Almanya Göç Yasası Şartları Nelerdir?

Almanya Göç Yasası Şartları üzerinde durmaya başlamadan önce kısaca yasadan bahsedelim. Nitelikli İş Gücü Göçü Yasası bilinen adıyla Almanya Göç Yasası, 1 Mart 2020 tarihinde yürürlüğe girmiş bir yasadır. Bu tarih itibariyle Çalışma Vizesi başvuruları yeni yasa hükümlerine göre değerlendirilmeye başlanmıştır. Nitelikli İş Gücü Göçü Yasası kendi başına yeni bir göç yasası değildir. İkamet Yasası ve İstihdam Yönetmeliği gibi mevcut düzenlemelere yönelik ilaveler ve değişiklikler içermektedir. Bu düzenleme ile Almanya Göç Yasası şartları bazı değişiklikler ve eklemeler yapılmıştır. Dilerseniz “Almanya Göç Yasası Nedir?” adlı yazımıza da göz atabilirsiniz.

Almanya Göç Yasası Şartları

Nitelikli İş Gücü Tanımları

Yükseköğrenim görmüş kişiler ile nitelikli meslek eğitimi almış kişilerin Almanya’ ya göç etmesini sağlanmak amacıyla çıkarılmış yasa da; çalışma izni, bazı şartlara bağlanmıştır. Almanya Göç Yasası şartlarına değinmeden önce, yasada belirtilen nitelikli iş gücü tanımına kimler giriyora bakalım. Almanya Göç Yasası iki çeşit nitelikli iş gücü tanımına yer vermiştir.

Bu tanımlardan ilki; Meslek eğitimi almış nitelikli iş gücü, nitelikli bir meslek eğitimini tamamlamış kişilerdir. Yani nitelikli meslek eğitimi AB ülkeleri dışında alınmışsa, yetkili denklik makamlarınca söz konusu meslek eğitiminin Almanya´daki meslek eğitimi ile eşdeğer olduğunun belgelenmesi gereklidir.

Diğer tanım ise; Akademik eğitim almış nitelikli iş gücü, denklik işlemleri tamamlanmış yabancı bir üniversiteden mezun veya Almanya´daki üniversite diplomasına benzer yabancı ülke diplomasına sahip kişiler ile Almanya´da bir üniversiteden mezun olmuş kişilerdir. Herhangi bir niteliğe sahip olmayan veya düşük nitelikli kişiler yasaya göre nitelikli iş gücü değildirler.

Almanya Göç Yasası Şartları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Almanya Göç Yasası şartları aslında sadece iki tanedir diyebiliriz. Şartlardan ilki; yukarıda bahsettiğimiz iki tanımda yer alan nitelikli iş gücü sınıfına giriyor olmanız istenmektedir. Nitelikli iş gücü olduğunuzu gösteren belgeniz kesinlikle olması gerekiyor. Bunun tek istisnası IT sektöründe en az 3 yıllık iş deneyiminiz varsa herhangi bir belgeye ihtiyaç duymazsınız. Almış olduğunuz diploma veya sertifikanın Almanya sınırları içerisinden geçerli olabilmesi için denklik işleminin yapılmalıdır.  Almanya dışında almış olduğunuz sertifika, eğitim veya diploma için mesleki denkliğini aldıktan sonra Almanya Göç Yasası şartlarının ilkini yerine getirmiş olursunuz. Almanya’da meslek eğitiminizi veya üniversite eğitiminizi tamamlamışsanız, denklik almanıza gerek yoktur.

Almanya göç yasasından yararlanmanız için gerekli olan en önemli şart mesleki denklik yapılmış olmasıdır. Unutulmaması gereken önemli bir hususta; Almanya’da sadece mesleki denklik aldığınız alanda belirtilen iş kollarında çalışabileceğinizdir. Örneğin; elektrik teknisyeni olarak Almanya’ ya gitmiş iseniz sadece o alan veya benzer alanlarda ki işlerde çalışmanıza izin verilmektedir. Yani su tesisatçısı olarak denklik alıp garsonluk yapamazsınız.

Göç Yasasında Dil Şartı Var Mı?

Almanya Göç Yasası şartları kişinin mesleğine göre değişiklik gösterebilmektedir. Dil şartı bütün meslek grupları için vardır. Fakat ikinci şart olan dil seviyesi şartı mesleklere göre değişiklik göstermektedir. Genel olarak diplomalı mesleklerde B1 seviyesi Almanca istenmektedir. Fakat zanaat gerektiren meleki sertifikalı işler için bazen A1 de yeterli olabilmektedir. Ama özellikle yaptığınız iş başvuruları için yapılan mülakatlarda kendinizi ifade edebilecek kadar dil bilmeniz gerekmektedir. Sadece dil kursuna gitmeniz dil seviyenizi ispat için yeterli değildir. Alman üniversiteler tarafından, periyodik olarak düzenlenen Almanca yeterlilik sınavından mesleğinize uygun seviyede not almanız gerekmektedir. Ancak bu sınav sonucunda yeterli dil seviyesine sahip olduğunuz anlaşılabilir.

Yukarıda da bahsettiğimiz Almanya Göç Yasası şartları yerine getirmeniz durumunda Almanya Göç Yasasından yararlanabilirsiniz. Bu yasa çerçevesinde şartların yerine getirilmesi ve evrakların tamamlanması işlemleri yaklaşık altı aylık bir süreçtir. Bu süre dil kursu süresine göre değişiklik gösterebilmektedir. Almanya Göç yasası, denklik ve Almanca bildiğiniz ispatlamış kişiler için uygunır.

Almanya Göç Yasası Şartları ile ilgili ayrıntılı bilgi almak istiyorsanız 0212 909 22 10 telefon numarası, info@almanyagocajansı.com mail adresi veya iletişim sayfasındaki formu doldurarak uzmanlarımızla iletişime geçerek ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. Tüm ülkelerin vize ve oturum işlemleri hakkında bilgi almak istiyorsanız https://vizekeyfi.com/ adresinden ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir