Almanya Mavi Kart ( Blue Card )
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı iseniz Almanya’da çalışabilmeniz için Çalışma Vizesi veya Almanya Mavi Kart (Blue Card) sahibi olmalısınız. Mavi Kart, belirlenmiş olan nitellikli mesleklerde yılda asgari 56 bin 800 euro kazanç sahibi olacak kişiler için verilmektedir. Fakat doktor olarak veya fen bilimleri ve bilişim alanında çalışacak kişilerin yıllık asgarî kazancının ise 44 bin 304 Euro olması yeterli görülmektedir. Mavi Kart alabilmeniz için gerekli temel şart adınıza düzenlenmiş iş sözleşmesine sahip olmanızdır. İş sözleşmesinde yıllık maaşınız minimum yukarıda belirtilen tutarda olmalıdır. Asgari miktarın her sene değişmekte olduğu unutulmamalıdır.

Mavi Kart, AB ülkelerinin genelinde uygulanmaktadır. Temel amaç AB Üyesi ülkelerde ihtiyaç duyulan alanlarda nitelikli iş gücü istihdamı sağlamaktır. En çok mavi kart dağıtan ülke Almanya dır. 2019 yılında en çok Mavi Card (Blue Card) alan 4.ülke ise Türkiye oldu. Ülkemizden Mavi Kart a başvuru sayıları, özellikle bilişim ve sağlık sektöründe olmak üzere her geçen yıl artmaktadır.
Mavi Kart, bir tür Çalışma izni olmakla birlikte şartlar ve sağladığı imkanlar açısından bazı farklılıkları vardır. Mavi Kart en fazla 4 yıllığına verilmektedir. Eğer B1 seviyesinde Almanca biliyorsanız 21. Ay’da kalıcı oturum için başvurabilirsiniz. Fakat Almanca bilmiyorsanız 33. Ay’da kalıcı oturum için başvurabilirsiniz.
Mavi Kart sahipleri Almanya’ya gelirken eş ve çocuklarını da yanlarında getirebilirler. Bu şekilde Almanya’ya gelecek eşin dil bilme zorunluluğu da yoktur. Aile Birleşimi yoluyla Almanya’ya gelecek eşlerin A1 seviyesinde Almanca bilme zorunluluğu vardır. Ve bunu geçerli kurumlar tarafından düzenlenen sınavlarla ispatlamaları gerekmektedir.
Almanya Mavi Kart başvuruları konsolosluklar tarafından yetkilendirilmiş aracı kurumlara yapılmaktadır. Bulunduğunuz ilin bağlı bulunduğu bölgedeki ilgili aracı kurumdan öncelikle randevu alınır. Örneğin İstanbul’da ikamet eden başvuran IDATA dan randevu almalıdır. Daha sonra gerekli evraklarla birlikte başvuran kişi bizzat, randevu günü ve saatinde ilgili kuruma giderek hem evraklarını teslim eder hem de biyometrik verilerini verir. Vize başvurusu yapmadan önce Almanya Göç Ajansı uzmanlarından danışmanlık almanızı öneririz.
Mavi Kart (Blue Card ) İçin Dil Şartı Var Mıdır ?
Almanya’da çalışmak isteyenlerin en çok merak ettiği konulardan bir tanesi de dil yeterliliğidir. Almanya Mavi Kart için yapacağınız başvuruda mesleğinize göre dil belgesi de sunmanız gerekmektedir. Burada önemli olan sizin işvereninizin istediği seviyede dil yeterliliğine sahip olmanızdır. Genel olarak Almanca veya İngilizce dillerinden birinde istenilen seviyede dil bilgisi yeterli olmaktadır. Dil bilginizin iyi seviyede olması, size hem iş arama sürecinde hem de vize sürecinde avantaj sağlayacaktır.
Ayrıca Mavi Kart sahibi olduktan ve Almanya’da ikamet etmeye başladıktan sonra, B1 seviyesinde Almanca bilgisine sahip olursanız 21. Ay’da Almanya’da kalıcı oturum için başvurabilirsiniz. Fakat Almanca bilmiyorsanız 33. Ay’da kalıcı oturum için başvurabilirsiniz.
Almanya Mavi Kart İçin Gerekli Evraklar Nelerdir ?
Almanya Mavi Kart İçin Gerekli Evraklar dan oluşan dosya ile başvurunuzu Konsolosluğa veya Konsolosluk tarafından yetkilendirilmiş aracı kuruma yapmalısınız. Aşağıda belirtilen evrakların tam, eksiksiz ve orijinal halleri sunulmalıdır. Başvuru dosyanızı hazırlarken Almanya Göç Ajansı uzmanlarından detaylı bilgi alabilirsiniz.
Pasaport: En az 1 sene süreyle daha geçerli olması gerekmektedir.
Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Fotokopisi: Başvuruda bulunan kişinin kimliğinin ön ve arka yüzünü net bir şekilde göstermelidir.
Başvuru Formu: Almanca doldurulmalı ve başvuru sahibi tarafından imzalanmalıdır. Başvuru formunuzda eksik veya hatalı bilgi olması halinde başvurunuz geçersiz sayılacaktır. Almanya Göç Ajansı uzmanları sizin adınıza bu formu Almanca olarak dolduracaklardır.
2 Adet Vesikalık Biyometrik Fotoğraf: 35*45 mm boyutlarında, son 6 içerisinde çekilmiş olmalıdır. Başvuruda bulunan kişinin yüzü karşı cepheden tam olarak görünmelidir.
Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği: Nüfus bilgilerini ve nüfus kaydı ile ilgili tüm olayları eksiksiz bir şekilde içermelidir. Kişinin nüfus kayıt örneğindeki düşünceler kısmı eksiksiz bir şekilde doldurulmuş olmalıdır. Bu evrakta ; daha önce yapılmış evlilikler, doğan çocuklarınıza ait kimlik bilgileri, boşanmalar, anne ve baba hakkındaki bilgiler mutlaka bulunmalıdır.
İkametgah belgesi: Türkiye’de ikamet eden başvuru sahibinin ikametgah belgesi ibraz edilmelidir. E-devletten barkodlu olarak alabilirsiniz.
Mesleki gelişimi açıklayan özgeçmiş, karneler, diplomalar, iş sözleşmesi vs.
Adınıza düzenlemiş iş teklifi: Almanya’daki işverenin bilgilerini (adı, adresi, posta kodu) ve sizinle ilgili İş ve görev tanımını, çalışma biçimini, euro olarak alacağınız yıllık brüt maaş gibi bilgileri içermelidir.
Yabancı yükseköğrenim diploması veya
- Yurt dışında alınmış mesleki eğitim belgesi ve denklik tanıma belgesi veya
- Almanya’da alınmış mesleki eğitim belgesi
- Eğer meslek için zorunluysa: Meslek icrası izninin verilmesi veya iznin çıkacağına dair verilen onay yazısı.
Seyahat Sağlık Sigortası: Sağlık sigortası güncel tarihli ve en az 3 ay süreyle geçerli olmalıdır.
Almanya Mavi Kart İçin Gerekli Evraklar titizlikle ve ciddiyetle hazırlanmalıdır. Evrak listesi hakkında daha detaylı bilgi ve profesyonel destek almak istiyorsanız lütfen Almanya Göç Ajansı uzmanlarıyla iletişime geçiniz.

Almanya Mavi Kart Başvuru Ücreti Ne Kadar ?
Vize ücretleri zaman zaman konsolosluk tarafından değiştirilmektedir. Şu an itibariyle 2021 Almanya Mavi Kart başvuru ücreti Konsolosluk Harcı 75 euro, Aracı Kurum Ücreti 75 tl dir. Aracı kurum ücreti randevu alırken online olarak ödeyebilirsiniz. Fakat Konsolosluk Harcı randevuya gittiğinizde elden euro olarak ödenmektedir. Bunlar dışında seyahat sağlık sigortası, tercüme ve danışmanlık masrafınız olacaktır. Başvurunuzu Almanya Göç Ajansı ile yapmanız durumunda sigorta ve tercüme bedellerinde daha uygun fiyatlarla hizmet alabilirsiniz. Harçlar dahil olmak üzere toplam masrafınız 230-270 euro aralığında olacaktır.
Vize başvurusunda red almanız durumunda herhangi bir para iadesi yapılmamaktadır. Bundan dolayı başvurunuz esnasında alacağınız profesyonel destekle ilk başvurunuzda olumlu sonuç alabilirsiniz. Böylece daha fazla masraftan kaçınmış olursunuz.
Başvurum Ne Zaman Sonuçlanır ?
Mavi Kart başvuruları kısa süreli vize türlerine göre daha uzun sürede sonuçlanmaktadır. Çünkü dosyanız Konsolosluk ve Almanya’daki ilgili kurumlar tarafından daha detaylı incelenmektedir. Genelde 30-40 gün içerisinde sonuçlanmaktadır. Başvurunuzun hızlı sonuçlanmasını istiyorsanız başvurunuzu eksiksiz ve doğru yapmanız çok önemlidir. Eğer başvuru yaparken eksik belge veya hatalı bir belge verirseniz red alabileceğiniz gibi başvurunuzun sonuçlanması da uzun sürebilir. Ayrıca başvurunuzu inceleyen konsolosluk, sizin durumunuza özel olarak sizden ek belge talep edebilir. Bu durumda da başvurunuzun sonuçlanması uzun sürebilir.
Almanya Mavi Kart başvurularınızın hızlı sonuçlanabilmesi için ekstra yararlanabileceğiniz bir hizmet bulunmamaktadır. Durumunuzun aciliyeti söz konusu ise başvuru yaparken durumunuzu dilekçe ile bildirmeniz size fayda sağlayabilir. Özellikle ulusal vize türlerinde yapacağınız başvurularda uzman personelimizden destek almanızı önermekteyiz. Ayrıca tüm ülke vizeleri hakkında bilgi almak istiyorsanız Vize Keyfi sitesini ziyaret edebilirsiniz.
İyi Çalışmalar, ben yazılım mühendisiyim. Almanya Mavi Kart başvurusu yapmak istiyorum. Bununla ilgili bilgilendirme yazınızı okudum. Fakat sürecin nasıl yönetileceğini bilmiyorum. Almanya Mavi Kart için gerekli evraklar listesindeki belgeleri hazırladım. Sürecin yönetilmesi ile ilgili bir bilgi verebilir misiniz ? Çok teşekkür ederim.
Merhabalar Kaan Bey, Almanya Mavi Kart başvurusu yapabilmek için ilk olarak; orada çalışmayı planladığınız firmadan yani işvereninizden sizin adınıza düzenlenmiş imzalı ve onaylanmış iş sözleşmesi almanız gerekmektedir.
İş sözleşmesinde kimlik bilgileriniz, mesleki bilgileriniz, çalışacağınız pozisyon, yıllık çalışma programınız, haftalık mesai ve izin saatleriniz, yıllık olarak alacağınız maaş miktarı, işinizle ilgili ayrıntılı bilgiler kesinlikle yer almalıdır. Bu sözleşme iki taraflı hem sizin hem de işvereniniz tarafından imzalanmalıdır. İmzasız iş sözleşmeleri işleme alınmamaktadır.
Almanya Mavi Kart alabilmeniz için normalde yılda asgari 56 bin 800 euro kazanç sahibi olmanız gerekmektedir. Fakat sizin mesleğiniz bilişim alanında olduğu için yıllık asgarî kazancınızın 44 bin 304 Euro olması yeterli görülmektedir.
İş sözleşmesini aldıktan sonra diğer gerekli evrakları hazırlamaya başlayabilir ve bu arada vize aracı kurumundan randevu alabilirsiniz. ( İstanbul’dan başvuru yapacak kişiler IDATA dan randevu alabilirler.)
Randevu günü ve saatinde aracı kuruma giderek hazırladığınız dosyayı teslim edip, biyometrik verilerinizi verirsiniz. Başvuru esnasında pasaportunuzun size geri tesliminin nasıl yapılacağını da belirlersiniz. Kendinizi gidip aracı kurumdan alacağınız gibi, kargo ile adresinize de isteyebilirsiniz. Başvuru sonrasında vizenizin sonuçlanmasını beklersiniz. Vizeniz sonuçlandığında pasaportunuz seçtiğiniz şekilde geri teslim alırsınız.
Almanya Mavi Kart başvurusu için hazırlamanız gereken evrak listesini öğrenmek için sayfamızda bulunan yazıyı okuyabilirsiniz. Size tavsiyemiz başvurunuzu yaparken Almanya Göç Ajansı uzmanlarından destek almanızdır. Hatalı veya eksik bir başvuru yapmanız durumunda başvurunuz reddedilebilir.
Selamlar, ben 32 yaşındayım, Türkiye’de kurumsal bir firmada bilgisayar mühendisi olarak 7 yıldır çalışıyorum. Bu arada işimle ilgili olarak 4 defa Almanya’ya gittim, oradaki firmalarla toplantılara katıldım. Orada tanıştığım firmalardan biri beni işe almak istiyor ve bu firmanın başka ülkelerde de ofisleri bulunmaktadır. Öncelikle ben Almanya Mavi Kart ile Almanya’ya gitmek istiyorum. Daha sonrasında Almanya’dan alacağım Mavi Kart ile diğer Avrupa Birliği ülkelerinde de çalışabilir miyim ? Teşekkür ederim.
Selamlar Selin Hanım; mesleğiniz ve tecrübeniz itibariyle AB Mavi Kart başvurusu için uygun bir profiliniz var. Özellikle; son dönemde bilişim alanında Almanya’da çok fazla nitelikli personel ihtiyacı bulunmaktadır. Mavi Kart ile Almanya’ya gidip rahatlıkla çalışabilirsiniz. Zaten iş bulma konusunda herhangi bir sıkıntınız olmayacağını, daha önce beraber çalıştığınız ve iş yaptığınız firmaların davet ettiğini belirtmişsiniz.
Orada bulacağınız işten yıllık asgarî kazancınızın 44 bin 304 Euro olması gerekmektedir. İşverenle yapacağınız iş sözleşmesinde bu tutarın orada yazılı olarak belirtilmesi şarttır. Ayrıca iş sözleşmesinde; ad-soyadı-doğum yeri ve tarihi gibi kişisel bilgileriniz, mesleki unvanınız, şirkette çalışacağınız pozisyon, yıllık çalışma planınız, haftalık çalışma ve izin saatleriniz ve işinizle ilgili ayrıntılı bilgiler kesinlikle yer almalıdır. Bu sözleşme iki taraflı hem sizin hem de işvereniniz tarafından imzalanmalıdır.
Almanya’da çalışmak için alacağınız Mavi Kart sizin işvereninize bağlı olarak düzenlenmektedir. Hatta vizenizin üzerinde şirketinizin adı yazmaktadır. Mavi kart maksimum 4 yıllığına verilmektedir. Eğer kontratınız 4 yıldan daha az süreli ise kontrat sürenizden 3 ay fazla süreliğine verilir. Çalıştığınız şirketi değiştirirseniz bunu ilgili makamlara bildirmeniz gerekmektedir. Bu değişiklikle ilgili de belirli süreler şart koşulabilmektedir. İş değişikliği yapmadan önce bu sürelere de uyup uymadığınız kontrol etmelisiniz.
Türkiye’den yaptığınız başvuru sonrasında olumu sonuç alırsanız, pasaportunuza Ulusal Vize olarak ülkeye giriş vizesi basılmaktadır. Daha sonra Almanya’ya gider gitmez oturum kartınızı almalısınız. Almanya’dan oturum kartı aldıktan sonra diğer Schengen ülkelerine vizesiz gidip gelebilirsiniz.
AB Mavi Kart ınızı Almanya’dan aldınız ve bir süre sonra diğer Avrupa Birliği ülkelerinden birinde iş buldunuz, oraya gitmek istiyorsanız o ülkede Mavi Kart la beraber tekrar başvuru yaparak o ülkede çalışmaya devam edebilirsiniz. Fakat ülkeler arasında kurallar ve uygulama açısından farklılıklar bulunduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Gideceğiniz ülke ile ilgili bir adım atmadan önce o ülkenin Mavi Kart ile ilgili şartlarını da iyi araştırmanız gerekir.
AB Mavi Kart ile ilgili başvuru yapmadan önce Almanya Göç Ajansı uzmanlarından profesyonel destek almanızı öneririz.
Merhabalar. ben uluslararası mezunuyum. Almanya da emlak üzerine bir iş buldum. işverenim mavi karta ile almanyaya geleceğimi söyledi. acaba mavi kart haricinde ben bu sektörde çalışabilirmiyim. illaki diplomama denk bir bölümde m çalışmam lazım. şimdiden teşekkür ederim.
Merhabalar Meltem Hanım,, Almanya mavi kart alabilmek için, işvereninizden adınıza düzenlenmiş imzalı bir iş sözleşmesi olması gerekmektedir.
Mavi kart iş sözleşme içeriğinde; kimlik bilgileri, mesleki bilgiler, çalışılacak pozisyon, yıllık çalışma programı, mesai ve izin bilgileri, yıllık maaş miktarı ve iş ile diğer ayrıntılar yer almalıdır. Mavi kart alabilmek için yıllık maaş miktarının en az 58.800 EURO olması gerekmektedir. Mavi kart haricinde emlak sektöründe çalışabilmek için Almanya çalışma izni başvurusunda bulunarak çalışma vizesi alabilirsiniz. Almanya çalışma vizesi ile bu sektörde veyahut diğer sektörlerde çalışabilmeniz mümkündür. Bizlere 0212 909 22 10 numarası üzerinden ulaşarak durumunuz ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.
Unutmamalısınız ki eksik veya hatalı evrak ret alma gibi bir durum ile karşı karşıya kalmanıza neden olabilir. Bu nedenle Almanya mavi kart başvurusu veya Almanya çalışma izni başvurusu yapmadan önce bizimle iletişime geçmenizi öneriyoruz.
Merhabalar, Almanyaya Mavi kart ile geldim 4 aydir calisiyorum. Bu surecte nisanlimada burada evlenmek icin aile birlesimi vizesine basvurduk ve o da buraya geldi. Burada evlendik simdi oturuma basvurdu, ayni zamanda suanda burada bir is sozlesmesi var ve yakinda yazilim muhendisi olarak bir firmada ise baslayacak. Onunda mavi kart alma sansi var mi ? auslanbehordeki personel aile birlesimi ile geldigi icin basvuramacagini dedi